Diëtisten
Aandoeningen zoals diabetes en chronische nierinsufficiëntie vergen aanpassingen in het gewone voedingspatroon van een patiënt. Een diëtiste is de deskundige bij uitstek om een patiënt hierin te begeleiden. Gewichtsproblemen, ontregelde glycemie, te hoge cholesterolwaarden, hypertensie, ... het gepaste voedingsadvies is een belangrijke ondersteuning van de medicamenteuze therapie of maakt het soms zelfs mogelijk medicatie uit te stellen of af te bouwen.
Begeleiding door een diëtiste beoogt:
- een gezonde en evenwichtige voeding, aangepast aan de specifieke individuele situatie van de patiënt
- inzicht in de samenstelling van voedingsmiddelen: suikers, vetten, zout, enzovoort
- behoud van het nagestreefde lichaamsgewicht
- optimale controle van bloedparameters: glycemie, HbA1c, bloedlipiden, Na, K, Ca, parathormoon, enzovoort
- bloeddrukcontrole
- rookstop
- preventie van complicaties
Hoe werkt een diëtist(e)?
- Eerste consultatie: tijdens een eerste gesprek neemt de diëtiste een voedingsanamnese af: de eetgewoonten worden besproken en het voedingsgedrag wordt geanalyseerd. Op basis van dit schema wordt een individueel voedingsplan opgesteld. Zo nodig stelt de diëtiste een echt dieetplan op.
- Tijdens de volgende consultaties wordt het voedingsplan verder bijgestuurd. De patiënt wordt gecoacht en krijgt recepten en bruikbare tips mee naar huis. De diëtiste geeft ook advies voor specifieke situaties: restaurantbezoek, vakantie, feestdagen.
Welke erkende diëtisten werken in de regio?
Deze diëtisten zijn bachelor of master in de voedings- en dieetkunde en hebben een erkenningsnummer van het RIZIV. Patiënten die een erkende diëtiste raadplegen kunnen van hun mutualiteit een tegemoetkoming voor diëtetiekverstrekkingen krijgen.
Klik hier voor de contactgegevens van de diëtisten in de regio Aalst.
Klik hier voor een verwijsbrief naar de diëtist(e) (zorgtraject CNI)
Patiënten zonder zorgtraject
Verschillende mutualiteiten bieden hun leden extra voordelen aan o.a. voor diëtetiekverstrekkingen. Om te genieten van deze voordelen moet de patiënt vaak kunnen aantonen dat hij de diëtist(e) consulteerde op voorschrift van de huisarts. Het is daarom interessant om bij elke doorverwijzing naar een diëtist(e) een verwijsbrief mee te geven aan de patiënt.
Informatie voor de diëtist(e)
Om een optimale individuele opvolging te verzekeren is het belangrijk dat de diëtist(e) beschikt over voldoende informatie. Een verwijsbrief, een recente bloeduitslag en een medicatiefiche zijn noodzakelijke documenten als u een patiënt naar een diëtist(e) doorverwijst.
Wordt aan gewerkt:
- een verwijsbrief naar de diëtiste
- informatiebrochure voor de patiënt
- informatie ‘Gezonde voeding’